tiistai 10. joulukuuta 2013

Kattilaleipä

Idean kattilaleipään varastin kaverini FB-seinältä. Hän oli valmistanut leivän tällä reseptillä.

Alkuperäinen resepti ja juttu leipurista löytyy täältä. Jos en olisi ollut niin kärsimätön, olisin lukenut tuon alkuperäisen ohjeen ja jättänyt Keskisuomalaisesta löytyvän, vähän kökösti kirjoitetun lukematta.

Mikään pikaleipä tämä ei ole, mutta jos pystyy ennustamaan tarvitsevansa tuoretta, hyvää leipää noin vuorokauden päästä ja kaapissa on lähinnä vain jauhoja, tämä resepti on täydellinen.

Vaivaamatta valmis kattilaleipä

7 dl vehnäjauhoja
2 tl suolaa
1/4 tl kuivahiivaa
3,5 dl vettä

Sekoita kuivat aineet. 

Lisää vesi. Itse lämmitin veden n. 42 asteiseksi. En tiedä olisiko tarvinnut.

Älä vaivaa, sekoita taikina vain pikaisesti. Laita kulhon päälle kelmu ja jätä 12-18 tunniksi lämpöiseen paikkaan. Ei kannata varmaan pitää ikkunaa auki taikinan vieressä. 

 Kuvassa ainekset ovat sekaisin.
Tahmea sotku.


Keskisuomalaisen linkin takaa löytyvän reseptin mukaan seuraavana päivänä taikina kuplii iloisesti. Minun taikinani ei kuplinut, oli se noussut jonkin verran, mutta muita elonmerkkejä se ei juurikaan osoittanut muutamaa ilmakuplareikää lukuunottamatta.

Nosta taikina jauhotetulle pöydälle ja painele siitä ilmat pois. Jälleen tuo samainen resepti hämmensi minua. Siinä käskettiin "kääntämään reunat keskustaan ikään kuin taittelisi taikinan nenäliinan tavoin". En tiedä miten nenäliina kuuluu taitella, enkä ryhtynyt asiaa selvittämään, joten tyydyin ihan vain taittelemaan taikinasta mytyn.

Laita taikinamytty jauhotettulle keittiöliinalle ja taittele siitä löysä paketti. Anna kohota vielä pari tuntia. Palatakseni taas tuohon Keskisuomalaisen reseptiin, siinä taikinamytty käskettiin laittamaan leipäkoriin kohoamaan. En omista leipäkoria. Taikina sai kohota pöydällä. Hyvä sen siinäkin oli olla.

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen ja uuniin samalla 3-4 litrainen kattila. 
Itse käytin teräskattilaa. Varmaan itsekin tajusitte, mutta sanon silti, koska tätä reseptiä voi eksyä lukemaan esimerkiksi veljeni kaltainen ihminen: muistakaa tarkistaa että myös kattilan ja kannen kahvat kestävät kuumuutta. 

Kun uuni on lämmennyt, ota kattila uunista ja pudota taikina kattilaan. Taikina voi kuulemma tässä vaiheessa näyttää karsealta sotkulta, mutta minun taikinani näytti ihan vain taikinalta:


Kansi päälle ja uuniin 30 minuutiksi. Tämän jälkeen ota kansi pois ja paista leipää vielä 15-30 minuuttia. Itse paistoin 20 minuuttia.

Leipä on mielettömän kova aivan kuumana ja leikkaaminen on melko työlästä. Anna leivän siis jäähtyä hetki ellet ole yhtä malttamaton kuin minä. Pääset helpommalla.



Kova kuori, pehmeä sisus. Leivo saman tien kaksi niin ei harmita kun vedät ensimmäisen leivän yhdellä istumalla. Niin tulee käymään kuitenkin.


4 kommenttia:

  1. Näyttää ihan huippuhyvältä! Pakko kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Jokohan nyt näkyis kommenttikin, millään "älylaitteilla" en saanu kommentoitua. Mutta siis joo, ihan mahtis leipä, ei voi paljon helpompaa enää olla! Ja hyvää! :) (mulla kyllä kupli iloisesti, mut ei sit taas haljennu tolleen kauniisti tuo kuori. Käytin muuten ihan lämmittämätöntä vettä)

    VastaaPoista
  3. Mun kärsivällisyys ei riitä edes pullien nostattamiseen toiseen kertaan pellillä joten yli 12 tuntia kuulostaa mahdottomuudelta. Hyvän näköinen leipä tosin! :D

    VastaaPoista